Spirulina – maistingiausias maistas žemėje
Spirulina jau keli metai yra vienas populiariausių supermaisto miltelių, o jos populiarumas jau pasiekė ir Lietuvą. Nors šios sodriai žalios spalvos miltelius jau pažįstame, tačiau dažnai kalbėdama su mūsų bendruomene, pastebiu, kad mums dar reikia pažinti, kokie yra šio produkto privalumai.
Spirulina yra melsvadumblis. Tai organizmas, kuris auga tiek gėluose, tiek druskinguose vandenyse. Spirulina yra laikoma vienu maistingiausių maisto produktų žemėje. Pažiūrėkime, kodėl. Rekomenduojamoje dienos dozėje (7 g) galima rasti 4 g baltymų ir visas organizmui reikiamas amino rūgštis. Taip pat, dienos dozėje yra 21% rekomenduojamos paros normos vario, 11% geležies bei mineralų, vitaminų, kurių reikia mūsų organizmui per dieną.
Kokį efektą žmogaus organizmui pastėbėjo iki šiol atlikti tyrimai?
Rasti tyrimai rodo, kad spirulina pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, o tai naudinga mažinant uždegiminių procesų žalą ir kovojant su oksidaciniu stresu, kurį patiriame kiekvieną dieną. Viename tyrime įrodyta, kad 8 g spirulinos per dieną ženkliai sumažino oksidacinio streso žalą mūsų kūnui.
Cholesterolį mažinančios savybės – taip pat priklauso spirulinai. Įrodyta, jog spirulinos vartojimas mažina širdies ligų rizikas.
Spirulina taip pat pasižymi ir antibakterinėmis savybėmis. Svarbu pažymėti, kad mūsų organizmas kiekvieną dieną kovoja su bakterijomis ir virusais, tad naudinga įtraukti kuo daugiau antibakterinių savybių turinčių produktų į racioną.
Kalbant apie mūsų žarnyno mikrobiotą, ji yra itin svarbi ne tik tinkamai virškinimo sistemai, bet ir reguliariam tuštinimuisi, odos sveikatai, emocijoms bei gali teigiamai veikti ir mūsų imuninę sistemą.

Tyrimai rodo, jog spirulina teigiamai veikia mūsų gerųjų žarnyno bakterijų dauginimąsi, o tai reiškia, kad mūsų žarnyne skatinamas bakterijų dauginimasis ir jų įvairovė. Vienas tyrimas, kuris stebėjo diabetu sergančių žmonių būklę, pastebėjo, kad spirulina sumažino cukraus lygį jų organizme.
Tikriausiai vienintelis spirulinos minusas yra skonis… Na, tačiau tobulų nėra ir gaminant kokteilį su vaisiais, vieno šaukštelio spirulinos skonis tikrai pasislepia ir lieka tik jos privalumai.
Šaltiniai:
A randomized study to establish the effects of spirulina in type 2 diabetes mellitus patients
Antiinflammatory and Antihyperalgesic Activity of C-phycocyanin
Production and Characterization of Antimicrobial Active Substance From Spirulina Platensis
Protective effects of Spirulina on the liver function and hyperlipidemia of rats and human
Role of Spirulina in the Control of Glycemia and Lipidemia in Type 2 Diabetes Mellitus